Французи предлагат лифт за Перперикон

Българска фирма, представител на френска компания у нас, е излязла с предложение за изграждането на лифт към Перперикон, обяви в сряда археологът Николай Овчаров при представянето на находките от горещото археологическо лято 2008.

С изграждането на лифта посетителите ще могат да видят двореца от около 30 метра височина. Така ще се осигури възможност да разгледат руините от „птичи поглед” даже и трудно подвижни хора, за които сега е невъзможно. Другата седмица Овчаров и представители на фирмата инвеститор ще представят проекта на министъра на културата Стефан Данаилов.

Овчаров цитира данни на Института за анализи и оценки в туризма, според които тази година е още по-силна за Перперикон спрямо миналата и до този момент е посетен от 188 000 души. "Това не са окончателни данни, понеже сезонът е в разгара си. На ден го разглеждат повече от 1 000 души”.

Тази година държавата е отпуснала 200 000 лева на екипа на Овчаров за разкопки на Перперикон, което позволява тримесечна работа. Да припомним, че най-значителното откритие на сезона е резиденцията на средновековния управител на областта от 13-14 век. Археолозите планират да приключат проучването на западната част на цитаделата.

Паралелно с проучванията се осъществяват аварийните консервации, които са на стойност 40 000 лева. Изпълнява се и проект на ЮНЕСКО за около 15 000 долара за укрепване на източната крепостна стена на цитаделата на Перперикон.

Спечеленият по ФАР проект за 1.5 млн. евро за изграждане на цялостната инфраструктура на Перперикон обаче в момента е замразен заради спрените пари по програмата и заради това има забавяне в дейности, които е трябвало да започнат още през това лято. Овчаров не скри надеждите си от "прословутия бюджетен излишък" да се заделят пари и за археология.

Наскоро зам.-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски съобщи, че е в ход процедура по избор на изпълнител, която ще приключи през октомври. Ако дотогава не бъдат размразени парите по ФАР, проектът за около 3,2 млн. лв. ще се финансира от държавата.

 

{START_COUNTER}